Ebegümeci Otu Nasıl Pişirilir?
Ebegümecinin yapraklarını tavaya koyup kavurun kapağını kapatıp suyunu çekene kadar ara ara karıştırarak pişirin. Ebegümecelier yumuşayıp, pişince yumurtaları kırıp tavanın kapağını kapatın yumurtanın beyazı piştiğinde servis tabağına alıp yoğurt ile beraber servis edin afiyet olsun,
Diğer otlarla yapılmış olan kavurmalar: Ebegümeci genelde ıspanak çeşidi yumuşak otlar yerine hassaten arapsaçı gibi otlarla birlikte pişirilir. Bu kavurmanın hazırlanması için ilk başta bir tavada soğan kavrulur, sonrasında arapsaçı ve ebegümeci beraber yarım bardak su eklenmek suretiyle düşük sıcaklıkta kavrulur.
Contents
- 1 Taze ebegümeci yemeği nasıl yapılır?
- 2 Taze ebegümeci nasıl tüketilmeli?
- 3 Ebegümeci otu nasıl demlenir?
- 4 Ebegümeci faydaları nasıl pişirilir?
- 5 Ebegümeci zararları nelerdir?
- 6 Ebegümecinden neler yapılabilir?
- 7 Ebegümeci hangi hastalığa iyi gelir?
- 8 Ebegümeci vücuttaki iltihaba iyi gelir mi?
- 9 Ebegümeci idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi?
- 10 Ebegümeci çayı kaç gün kullanılmalı?
- 11 Ebegümeci yaprağı ne işe yarar?
- 12 Kuru ebegümeci nasıl pişirilir?
- 13 Ebegümeci cilde nasıl uygulanır?
- 14 Ebegümeci yeniyor mu?
- 15 Ebegümeci kadın hastalıklarına iyi gelir mi?
Taze ebegümeci yemeği nasıl yapılır?
Ebegümeci Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ebegümeci demetini sirkeli suda yıkayıp istediğiniz boyutlarda kesin.
- Önce ince doğranmış soğanı ve sarımsağı zeytinyağı ile kavurun. Biberi de ekleyin.
- Doğranmış ebegümeci yapraklarını ekleyin.
- Servis ederken limon suyunu ve isteğe göre yoğurdu ekleyin.
Taze ebegümeci nasıl tüketilmeli?
Demini alan çay içilmeden önce ısıtılarak sıcak tüketilir. Çay olarak tüketilen ebegümeci aynı zamanda ağrı için de kullanılır. Hal böyle olunca lapa halinde vücuda sarılarak da kullanılır. Taze ebegümeci ezilerek alacağı miktarda su eklenir ve lapa hale getirilir.
Ebegümeci otu nasıl demlenir?
- Ocakta kaynaması için bir tencere su hazırlayın.
- 2 tatlı kaşığı kurutulmuş ebegümeci çiçeğini (bu miktar 10 ml’ye eşittir) ve kaynar suya ekleyin.
- Su kaynatıldıktan sonra, suyu yavaşça ve düzenli olarak bir demlik içine dökün.
- Çayın beş dakika boyunca demlenmesini sağlayın.
Ebegümeci faydaları nasıl pişirilir?
Ebegümeci yemeği faydaları;
- Ebegümeci nefes darlığına iyi gelir ve öksürüğü keser.
- Mide ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
- Sindirim sistemi için oldukça faydalıdır.
- Ateş düşürücü etkisin olması ile birlikte bademciklere de iyi gelmektedir.
Ebegümeci zararları nelerdir?
Ebegümecinin doğrudan zararlı bir etkisi olmadığı bilinmektedir. Ancak diğer bitkisel veya kimyasal ilaçlarla birlikte kullanımı konusunda da yeterli araştırma bulunmamaktadır. Eğer düzenli olarak bir ilaç kullanıyor ya da bir bitkisel kür uyguluyorsanız, ebegümeci kullanmadan önce bir uzmana danışmanızda fayda vardır.
Ebegümecinden neler yapılabilir?
İster ayrı ayrı isterseniz de birlikte pişirebileceğiniz bu şifalı otlar sadece kavrularak tüketilmiyor. Zeytinyağlı yemeğide yapılıyor. Hatta aynı ıspanak gibi börek yada pide içi olarakta kullanılıyor.
Ebegümeci hangi hastalığa iyi gelir?
Akciğerlerde balgam toplanmasında, öksürük ve bronşitte, ses kısıklıklarında, anfizemde faydalıdır. Ayak şişkinlerinde, kırık ve çıkıklardan ileri gelen şişkinliklerde banyoları çok yararlıdır. Göz kuruluğu çekenlerde çayı ile pansuman iyi gelir. Burun kanamasını durdurur.
Ebegümeci vücuttaki iltihaba iyi gelir mi?
Ebegümeci, güçlü bir iltihap giderici olarak tanınmaktadır. Demlenen ebegümeci çayı, boğaz iltihaplarında kullanılabilir. Bu tür durumlarda çay ile boğaz gargarası yapılabilir. Ancak çayın içilmesi, vücudu içeriden de desteklemeye yardımcı olacaktır.
Ebegümeci idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi?
Ebegümecin sağlığa olan faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz; idrar yolları sağlığını korur ve idrar yolları enfeksiyonu önler, mide sorunlarını engeller ve mide sağlığını destekler, kolon ve bağırsak temizliğini sağlayan ebegümeci, kilo vermeye yardımcı olur, haricen kullanıldığında cildi temizler, tedavi eder.
Ebegümeci çayı kaç gün kullanılmalı?
Örneğin eğer ebegümeci çayı içecekseniz günde 1, maksimum 2 fincan içmeli, 1 hafta her gün içtikten sonra 5-6 gün boyunca hiç içmemeli ve bu şekilde aralar vererek tüketmeye devam etmelisiniz.
Ebegümeci yaprağı ne işe yarar?
Mide bulantısı sırasında içildiğinde rahatlama sağlar. İstifrada sonra rahatlamaya yardımcı olur. Cilt hastalıklarına da ebegümeci otu iyi gelir. Çay için demlenen ebegümeci otunun posasını çıban çıkan yere bastırıp beklerseniz çıbanın hızlı bir şekilde kurumasına yardımcı olur.
Kuru ebegümeci nasıl pişirilir?
Ebegümeci Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ebegümeci ayıklanıp yıkanır. Saplarıyla beraber doğranır.
- Sıvı yağ da küp küp kesilen soğan kavrulur, içine ebegümeci eklenip ikisi bir kavrulur.
- Küp küp domates ve baharatlar da eklenir ve hepsi bir 10 dk kavrulur. Ispanak gibi çabuk piştiği için bu kadar kavurmak yeterlidir.
Ebegümeci cilde nasıl uygulanır?
Cilte oluşan güneş yanığı, morluk, sinek ve böcek ısırığı, döküntü, kaşıntı için de ebe gümeci kullanılabilir. Cilt uygulamaları için ebegümeci çay olarak demlenir ve sorunlu bölgeye bir pamuk yardımıyla ılık halde sürülür. Sık aralıklarla uygulama tekrarlanabilir. Böylece daha hızlı iyileşme sağlanır.
Ebegümeci yeniyor mu?
Bilinen Bileşimi : Ebegümecinin yapraklan büyük oranda yapışkan bitki sıvısı; Astrenjan / organik dokuları büzerek salgı azaltıcı, ekspektoran / balgam söktürücü, yumuşatıcı, diüretik / idrar söktürücü, sedatif / sakinleştirici. Yaprak ve sapları hafif kokulu ve yavan lezzetlidir. Bazı yerlerde sebze olarak yenilir.
Ebegümeci kadın hastalıklarına iyi gelir mi?
Ebegümecinin İyi Geldiği Hastalıklar
Suyla yapılacak pansumanı hem bağırsaklarınızdaki rahatsızlıklar, hem kadınların rahimlerindeki ağrılar hem de makattaki ağrılar için fayda sağlar.