Çiriş Nasıl Pişirilir?
Çiriş tarifi Nasıl yapılır? İnce ince doğradığınız soğanlar bir tavaya koyarak ocağa alın. Üzerine salça ve kavurmayı ilave edin. İnce doğradığınız çirişleri ekleyerek kısık ateşte pişirin 1 su bardağı sıcak su, bulgur ve tuzu ekleyin.
Contents
- 1 Zeytinyağlı çiriş otu nasıl pişirilir?
- 2 Yoğurtlu çiriş nasıl yapılır?
- 3 Çiriş otu yemeği nasıl?
- 4 Bulgurlu çiriş yemeği nasıl yapılır?
- 5 Çiriş otu nasıl temizlenir?
- 6 Çiriş otunun faydaları ve zararları nelerdir?
- 7 Çiriş otu hangi yöreye ait?
- 8 Çiriş otu çiğ yenir mi?
- 9 Çiriş otu pilavı nasıl yapılır?
- 10 Çakşır otu yemeği nasıl yapılır?
- 11 Çiriş otu suyu nasıl yapılır?
- 12 Kiriş sebzesi nasıl yapılır?
Zeytinyağlı çiriş otu nasıl pişirilir?
Çiriş Otu Yemeği Nasıl Yapılır?
- Zeytinyağını bir tencereye alıp ısıtın. Üzerine soğanı yemeklik doğrayıp kavurun.
- Domates salçasını ekleyip kavurmaya devam edin.
- Üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapatın.
- Ocaktan alıp 10-15 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.
Yoğurtlu çiriş nasıl yapılır?
Kaynatın ve rengi değişene kadar haşlayın. Haşlanan otu suyundan arındırın. Tavanın içerisine yağları alın ve çiriş otunu ilave edin. 3-4 dakika kadar kavrulan çiriş otunun üzerine baharatlarını ilave edin ve servis tabağına alın. Sarımsaklı yoğurdu ve yağda pulbiberi hazırlayıp, çiriş otu kavurmasının üzerine ekleyin.
Çiriş otu yemeği nasıl?
Tencereye sıvı yağı koyup içine doğradığınız soğanları ilave edin. Soğan kavrulunca içine çiriş otunu boşaltın. Biraz kavurduktan sonra içine tuz ve pul biberini ilave edin çiriş otu suyunu salıp iyice kavrulduktan sonra üzerine yumurtaları kırın yumurta pişince servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Bulgurlu çiriş yemeği nasıl yapılır?
- Soğanı yemeklik doğrayıp tencereye alın.
- Yağı ekleyip hafif sararana kadar pişirin.
- İri iri doğradığınız çiriş otlarını ve bulguru ilave edin.
- Üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip ağzını kapatın.
- Bulgurlar yumuşayınca yemeğiniz pişmiş demektir.
- 10-15 dakika kadar dinlenen yemeğimiz servise hazır.
Çiriş otu nasıl temizlenir?
Çiriş otunu temizlemek oldukça kolaydır. Çiriş yapraklarının birleştiği zar kısmı bıçakla sıyrılır ve dip kısmı kesilerek atılır. Sararan yaprakları seçilir, yapraklarının uçları sararmaya başlamışsa kesilir ve tek tek ayrılan çiriş yaprakları pırasa gibi iki, üç kez yıkanarak temizlenir.
Çiriş otunun faydaları ve zararları nelerdir?
Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlıyor. Yine içindeki vitaminler sayesinde çiriş otu, saç dökülmelerini azaltıyor, saç köklerinin daha güçlü olmasına destek oluyor. Saçkıran gibi daha ciddi saç sorunlarının da iyileşmesinde önemli rol oynadığı biliniyor.
Çiriş otu hangi yöreye ait?
Elazığ, Tunceli, Bingöl başta olmak üzere bölge genelinde bir çok ilde doğal olarak yüksek rakımlarda yetişen yöresel adıyla gulik otu olan çiriş otunun birçok hastalık için de şifa deposu olduğu belirtiliyor.
Çiriş otu çiğ yenir mi?
Zambakgiller ailesine ait, özellikle Doğu, Güneydoğu Anadolu ile Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde endemik olarak yetişen çiriş otunun tadı oldukça lezzetli ve birçok farklı şekilde tüketilebiliyor. Çiğ olarak yenebildiği gibi, etli ve zeytinyağlı yemeği yapılıyor. Haşlaması üzerine yoğurt ya da yumurta konarak yeniyor.
Çiriş otu pilavı nasıl yapılır?
Yıkanmış olan çiriş otları kesilerek pilava hazır hale getirilir. 3 ya da 4 e bölmeniz yeterli olacaktır. Pilav tenceremizin içine yağlarımızı koyup, eriyince çiriş otları eklenerek, tuz ve karabiber ile güzelce kavrulur. Kavrulan otların üzerine bulgurlar eklenir ve karıştırılır.
Çakşır otu yemeği nasıl yapılır?
Çaşırın uç kısımlarını temizleyip suda haşlayın. Tuz ilave edin. Haşlanan çaşırları soğuk suya atıp acısının çıkması için yaklaşık 30 dakika bekletin. Sudan çıkarıp ince ince kıyın.
Çiriş otu suyu nasıl yapılır?
Çiriş otunun yemeği yapılabildiği gibi böreklere ve çorbalara da eklenerek tüketilebilir. Çay şeklinde hazırlamak istenirse; çiriş bitkisinin yaprakları kaynar suda demlenir, biraz ılıması beklenir ve balla karıştırılarak içilebilir. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan çiriş otu sade olarak da yenebilir.
Kiriş sebzesi nasıl yapılır?
Kiriş Yemeği (Gulik) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kirişlerimizi güzelce yıkayıp kesiyoruz ve haşlanmış suda fazla öldürmeden haşlıyoruz.
- Bir tencereye yağ koyuyoruz.
- Yumurtaları kırıp pişiriyoruz.
- Topak topak olacak şekilde üstüne haşlanmış kirişleri ekleyip tuz ve pulbiberini de ekleyip 15 dk pişiriyoruz.